čtvrtek 22. července 2010

Vnuknutí

Název může být trochu zavádějící, ale mluvím o filmu Inception, který do kin dnes dorazil pod názvem Počátek. Autoři překladu se už omlouvali za chybný překlad, což souviselo s neinformovaností, a tak se Počátek mohl původně zdát jako název správný. Nic naplat, pojďme se spíš bavit o filmu samotném.

Christopher Nolan, pro někoho možná nové jméno, pro mě ikona. Neuvěřitelná ikona mezi všemi filmaři. Batman začíná, Dokonalý trik, Temný rytíř a teď i Inception  patří do sorty filmů, na které koukám nejraději. Každý má něco do sebe a Nolan ukázal, že rozumí divákovi a dokáže naplnit jeho touhy prostřednictvím filmu. Co chci říct, že mě tento režisér nezklamal a snad se tak ani nestane. 

Nechci moc spoilerovat, nechci nic prozrazovat a už vůbec vám nechci vnutit nějakou myšlenku. Inception je o snech, o lásce, penězích a závislosti. Naprosto mě uchvátilo, jak se před nás rozkládá komplikovaný a zamotaný příběh, který ale stále chápeme. Do toho se přimíchává několik paralelních dějství, které na sebe navazují, vzájemně se ovlivňují a my s nadšením pozorujeme celou scénu, která nabírá obrátky, aby nám na konci položila otázku. 

Radu mám jedinou. Nekoukejte na trailery, nečtěte recenze... prostě běžte do kina, protože takovýto film se objevuje jednou za desetiletí.

4 komentáře:

Firejs řekl(a)...

Tak trailer už jsem párkrát viděl... dvakrát v kině, a pořád si myslím, že to může stát za to.. no, snad na to zajdu.

Playman řekl(a)...

wow vazne jednou za desetileti, jo-tak ze bych taky do kina jednou za uhersky rok zasel?! asi se tak stane... ale urcite chci jit na ceskeho Kajinka -konecne taky ceska akcnarna, snad to nebude total blbost...

Petr Vojtěch řekl(a)...

Kájínek vypadá celkem nadějně... ale nevím, nevím. Mám krapet strach ze zklamání. Chytrých velkofilmů není mnoho a snad Nolan ukáže cestu i ostatním tvůrcům blockbusterů, že filmoví fanoušci touží po něčem takovém.

Nicméně, někdo pamatuje na Matrix, který přinesl poměrně revoluci, ukázal něco nového a přesně to dělá i Inception.

vic řekl(a)...

Nolan je jednoznacne filmovy genius a veskere jim rezirovane filmy jsou toho dukazem. Inception (prekladan jako Pocatek, misto logictejsiho Vnuknuti) jsem uspesne shledl v lokalnim biografu avsak me dojmy jsou znacne rozporuplne. Film je z vseobecneho hlediska snad i blizici se dokonalosti, nicmene Nolanovy filmy zazily uz lepsi casy. Klasicky prvek, kdy byl autor vzdy o krok pred divakem, se vytratil, a zde je nahrazen par vicemene slabymi zvraty. Bohuzel zde neni vyuzit ani povestny Mementovsky konec, ktery divaka nutil premyslet a nechaval ho na pochybach - Pocatek konci vicemene ocekavane, jen posledni zaber trochu rozvrta divakovu jistotu, zdaleka ne vsak tolik, aby to melo nejaky vyznam.
Musim vsak smeknout nad panem reziserem a scenaristou zaroven za tak komplexne propracovany svet, dokonale vybrane prostredi a strhujici efekty (!) i tempo. I pres svou slozitost mi navic film prisel pomerne prehledny.
DiCapria vnimam posledni dobou jako jednoho z ze spicky soucasnych svetovych hercu, ani zde nezklamal, stejne jako ostatni mene zname tvare (Watanabe, Murphy, Gordon-Levitt a Hardy + ty dve zenske jejichz jmena si nevybavuji), prestoze ve filmu nemeli prilis prostoru. Zajimavosti je, ze DiCaprio mel ve Scorseseho filmu Proklety ostrov velmi podobnou roli (deti, mrtva manzelka).
Neopomenu ani hudbu, Zimmer je klasa a sve povesti dostoji i v Inception.
Celkove jsem nadmiru spokojen, nejsem si jisty jestli jsem cekal vic. Zaroven musim priznat, ze mezi minimalne deset nejlepsich filmu Inception asi nepatri, misto nekde v zebricku top 20+ mu vsak neupiram. U me je to nekde mezi 88 az 90%.