pondělí 28. ledna 2013

Jeden povolební

Když nad tím tak přemýšlím, tak není úplně zásadní kdo je vítězem - ať už to dopadlo jak to dopadlo - ale hodně ukazují také výsledky. A zpráva je to skvělá a velmi pozitivní. Přestože vyhrál Miloš Zeman, kterého můžeme vnímat jako Klausova pokračovatele a představitele politiky 90. let, k volbám přišlo ohromné množství lidí, kteří dali jasně najevo, že už nechtějí v politice hrubou sílu, že nechtějí za svého prezidenta hulváta a naopak chtějí jít cestou pozitivní. Také jsem byl nadšen z toho, že k volbám šla veliká spousta lidí, kteří se o politiku vůbec nezajímají, ale ta negativní kampaň je zasáhla tak silně, že prostě k urnám šli říct své ne lhaní, urážení a napadání. 

A přestože Karel Schwarzenberg prohrál o celých 10 %, což není zanedbatelné, tak se tu dala dohromady skupina 2 241 171 lidí, kteří nemají zájem o agresivní politiku. A přestože hnutí Pozitivní evoluce nedopadlo zrovna nejlépe (alespoň to tak vypadá), tak má svůj ohromný přínos, protože opět ukazuje tu touhu po změně, po lepším vnímání celé politické scény. Věřím, že podobných pokusů bude přibývat. Tendence (a nejen u nás) opovrhovat politikou je velmi silná, ale pokud i nadále poroste snaha prosazovat to pozitivní myšlení a s touto snahou se do politiky začnou dostávat lidé noví, tak si třeba v budoucnu začneme naší reprezentace více vážit. A to by byla hezčí budoucnost. 


1 komentář:

Tomáš Kabát řekl(a)...

Spousta lidí šla volit Karla Schwarzenberga i přestože byl v pozici menšího zla. Nikoliv že by jej považovali za nějakou pozitivní cestu. Miloš Zeman je osobnost, která dokáže v lidech vyvolat negativní pocity. Ty mohly být tak velké, že by lidé dosadili všelijaké lidi místo M. Zemana. Věřím, že kdyby se na místě Karla Schwarzenberga objevil jiný kandidát, jistě by také laškoval s podílem hlasů okolo 40%